Pertahankan kesatuan ummah | MagiC MenCari KeajaibaN

klik sini

Ruangan Churp

Sunday, November 06, 2011

Pertahankan kesatuan ummah

NAJIB dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor berdoa selepas selesai menunaikan solat Subuh di Masjidil Haram, Mekah kelmarin.

KUALA LUMPUR - Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, umat Islam perlu terus mempertahankan kesatuan ummah yang merupakan tunjang kepada kekuatan Islam.

Perdana Menteri berkata, banyak perkara dapat dilakukan apabila kesatuan dapat diwujudkan dalam kehidupan umat Islam selain kekuatan yang ada boleh dipertahankan jika kesatuan ummah berdiri kukuh sama ada di dalam mahupun di luar negara.
"Walaupun terdiri daripada pelbagai bangsa dan bahasa, warna kulit, budaya dan negara, umat Islam adalah umat yang satu di mana sahaja mereka berada," katanya dalam perutusan sempena sambutan Hari Raya Aidiladha yang disambut hari ini. Perutusan itu disiarkan dalam blognya, www.1Malaysia.com.my.

Menyifatkan kesatuan ummah merupakan pengajaran terpenting yang terkandung dalam sambutan Aidiladha, Najib berkata, perintah Allah S.W.T yang mewajibkan semua umat Islam yang melakukan ibadat haji agar berkumpul di satu tempat dengan niat yang satu dan mengucapkan ucapan talbiah, tahmid dan zikir yang sama, jelas menunjukkan umat Islam adalah umat yang bersatu.

"Ia adalah umat yang bersatu dengan menghadap satu kiblat dan sujud kepada Tuhan yang satu iaitu Allah S.W.T, maka sudah sewajarnya kita melahirkan kesyukuran kepada Allah S.W.T kerana mengurniakan kepada kita perayaan Aidiladha dengan syariatnya yang jelas membawa mesej kesatuan umat adalah tunjang kepada kekuatan Islam," katanya.

Perdana Menteri bersama isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor yang sedang mengerjakan haji di tanah suci juga menyarankan agar sambutan Aidiladha dapat diraikan melalui semangat 1Malaysia yang turut memperlihatkan kepentingan nilai-nilai pengorbanan untuk agama, bangsa dan negara.

Sementara itu, di Mekah, operasi membawa jemaah haji Malaysia ke Arafah kira-kira 21 kilometer dari bandar itu tamat pada kira-kira pukul 5 pagi semalam (10 pagi waktu Malaysia) dan semua 28,000 jemaah haji Malaysia sudah berada di Arafah untuk berwukuf.

Bagi ibadah wukuf, jemaah perlu berada di Arafah paling lewat tengah hari (waktu Zuhur, pukul 12.05 waktu Mekah) dan kemudian berangkat ke Muzdalifah selepas waktu Maghrib untuk mengutip batu-batu kecil bagi tujuan melontar jamrat di Mina pada 11, 12 dan 13 Zulhijjah. - Bernama
(KOSMO)

0 rungutan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...